Apples bärbara datorer kännetecknas av ett proprietärt operativsystem som inte är rädd för virus, ett "fjäril" tangentbord, förmågan att motstå från 12 timmar utan att laddas och många andra "chips". Dessutom har varje modell sina egna unika egenskaper. Vilken är den bästa Macbook att välja? Nästa - en översikt över aktuella alternativ och råd om att välja för alla som vill köpa en ny enhet från Apple.

Macbook: vilket är bättre att välja

Enheter skiljer sig åt i minnesstorlek, chipsets egenskaper, grafikkort, skärmstorlek och så vidare. Dessutom är färgerna på fallet, såväl som dimensionerna, olika. Hur väljer man då en MacBook? För mer information besök https://doctorapple.com.ua/sv/

Till att börja med bör du veta att enheterna av märket "äpple" är indelade i 3 familjer:

  1. Luft - relativt billiga enheter, de är lätta (till exempel denna A1466). Ett utmärkt val för dem som värdesätter bärbarheten och funktionaliteten hos en bärbar dator.
  2. Bara Macbooks - de är ännu mer kompakta än Air, dessutom klarar de komplexa uppgifter bättre, och priset kommer att vara högre än "air"-versionen.
  3. Enheter med prefixet Pro är de mest avancerade modellerna.

Valet av en enhet beror direkt på vad användaren behöver den till: arbete, studier, spel och filmer eller annan underhållning. För att ta reda på vilken MacBook du ska välja bör du titta närmare på varje rad. Ytterligare i artikeln - allt du behöver veta innan du köper enheter från Apple: huvudegenskaper, marker, möjliga brister.

Översikt och jämförelse av MacBooks

Varumärket förutsåg alla användarnas önskemål: de som ville ha en ultrakompakt enhet och de som föredrar absolut makt och de som älskar den "gyllene" medelvägen. Vilken Macbook ska du välja? Vi läser och bestämmer.

Macbook Air

En av egenskaperna hos Air-serien är dess låga vikt, drygt ett kilogram (denna A1932 väger endast 1,25 kg). För närvarande består linjen av två versioner av bärbara datorer: med en Retina-matris (IPS) och utan den (med en TN + filmskärm). De senare är billigare än de med Retina-skärm. Men det andra alternativet kommer att glädjas med naturligheten och rikedomen av nyanser, förbättrad kontrast, såväl som utmärkta betraktningsvinklar.

Skärmen i någon av versionerna har en diagonal på 13,3 tum. Samtidigt fungerar en liten enhet upp till 12 timmar utan att laddas, till exempel när du tittar på en video. För stadsresor och långväga resor är denna MacBook idealisk.

Vad är intressant i "air" ultrabook:

  1. 8 gig RAM och 128 gig flashminne i basversionen, i toppversionen - RAM-minnet utökas till 16 gig, det inbyggda lagringsutrymmet är upp till 512 GB eller till och med 1,5 TB.
  2. I 2018 års modeller (som är IPS-matris) har en fingeravtrycksläsare dykt upp för att underlätta upplåsning och förbättra säkerheten. Du kan lägga till upp till 3 fingeravtryck till databasen.
  3. FaceTime HD-kameran är perfekt för videosamtal, och den rundstrålande mikrofonen fångar varje nyans av din röst exakt.
  4. Den uppdaterade enheten fick ett fjärilstangentbord - mekanismen fördelar trycket mer jämnt på tangenterna, vilket minskar antalet fel när du skriver.

Du kan välja Retina-Macbook i en av tre nyanser av det yttre skalet: guld, silver, grått utrymme och det vanliga - bara i "silver". Vid köp av en enhet av 2018 års modell ingår en ny USB-C-kabel i paketet (i den tidigare versionen är kontakten annorlunda - MagSafe 2). 

En liten nackdel med Air: det finns ingen True Tone-teknik, som justerar färgerna på skärmen beroende på belysningen runt omkring.

MacBook

Förekomster av denna serie är ännu mer kompakta och lättare än Air, men dyrare. Ett exempel är denna A1534. De väger mindre än ett kilogram och deras tjocklek är 13,1 mm på den bredaste punkten och 3,5 mm på den smalaste punkten. Skärmen på alla enheter i serien har en diagonal på 12 tum. Dessa Macbook-datorer kommer med en Retina-skärm och LED-bakgrundsbelysning.

Vad dessa MacBook-modeller kommer ihåg för:

  • fjärilstangentbord i full storlek med tangenter som svarar exakt och snabbt på användarberöring;
  • Force Touch-styrplatta - klicklig känsla och taktil feedback, styrplattan vibrerar något när den trycks ned, medan Multi-Touch-gester fortfarande stöds;
  • den nya USB-C-porten låter dig snabbt överföra data, ladda olika enheter och spela upp videor på en extern bildskärm;
  • alla modeller arbetar från ackumulatorn till klockan 10;
  • Priset på bärbara datorer varierar beroende på processor (det finns alternativ med m3, i5 och i7 till försäljning) och mängden av båda typerna av minne (8-16 GB RAM och 256-512 GB SSD).

Modeller av denna familj kan köpas i tre färger: guld, silver och rymdgrå. Men det finns en varning: inget av alternativen är utrustade med Touch ID-alternativet.

MacBook Pro

Hela Pro-linjen handlar om ultrakraft i ett kompakt paket och alla funktioner som Apple har att erbjuda i sina bärbara datorer. Samtidigt kan alla bärbara datorer i denna serie endast köpas i två färger: silver och grå. 

Pro 13 utan Touch Bar

En av de mest prisvärda modellerna i Pro-familjen. Skärmstorleken i denna A1708 och andra enheter i raden är 13,3 tum. Skärmen är ljusstark och kontrasterande, Retina. Antireflexbeläggning finns tillgänglig.

Prissänkningen beror först och främst på frånvaron av Touch Bar. Det finns heller ingen fingeravtrycksläsare och True Tone. Men även utan dessa komponenter förtjänar MacBook att tillhöra Pro-linjen på grund av:

  • gjuten aluminiumkropp, som inte tynger enheten alls (1,37 kg);
  • en dual-core i5 eller i7 chipset, som arbetar med en frekvens på 2,3-2,5 GHz med en liten belastning, men när komplexa uppgifter kommer, aktiverar den Turbo-funktionen, som accelererar processorn till 4 GHz;
  • RAM från 8 till 16 spelningar och inbyggd lagring från 128 spelningar till 1 TB. 

Äppelloggan på locket på MacBook lyser inte längre, men logotypen har fått en spegelreflektion. 

Pro 13 с Touch Bar

Som namnet antyder har dessa Mac-datorer (till exempel 2017 A1706 och 2018 A1989) en dedikerad pekplatta som ersätter den översta raden med tangenter på enheten. Touch Bar kan visa olika information: valfri applikation, kalender, musik, video, etc. Denna innovation utökar MacBooks funktionalitet ytterligare och gör det lättare att arbeta med dem.

Pekplattan är inte det enda som har förändrats i den här underserien:

  • den nyare modellen har True Tone, som diskret anpassar renderingen av nyanser till det omgivande ljuset, vilket gör att bilden blir mer tilltalande för ögat;
  • utökat internt minne - från 256 spelningar till 2 TB, medan lagret av RAM förblev på nivån 8-16 spelningar;
  • chipset för 2 (äldre modell) eller 4 (yngre) kärnor med en arbetsfrekvens som kan nå utrymmet 4,7 GHz vid överklockning; med sådana data "flyger" MacBook bokstavligen i spel och alla applikationer.

Av kontakterna finns det så många som 4 höghastighets- och universella Thunderbolt 3-portar. Du kan ansluta till enheten från två sidor. 

Även i denna serie av Mac-datorer finns en upplåsning med fingeravtryck. Touch ID innebär också säkra köp i Apple Store, snabb tillgång till lösenordsskyddade filer.

Pro 15 c Touch Bar

Den mest kraftfulla, produktiva och storformatsmodellen i raden. Skärmstorleken har vuxit till 15,4 tum. Branded Retina-skärm har nu en upplösning på 2280 gånger 1800 pixlar. Tillverkaren glömde inte heller True Tone för bekvämt arbete med enheten.

Dessutom har 15-tumsmodeller som denna A1990:

  1. En sex- eller åttakärnig processor (upp till i9) ger utmärkt prestanda under tunga belastningar. Acceleration är möjlig upp till 5,0 GHz.
  2. RAM upp till 32 spelningar. Du kan öppna och arbeta i flera kraftfulla program. Storleken på den inbyggda lagringen har också "växt upp" och sträcker sig nu från 256 spelningar till 4 TB.
  3. Utöver det integrerade finns även ett diskret Radeon Pro-grafikkort. Alla komplexa uppgifter ligger inom enhetens makt.
  4. Även med en så kraftfull fyllning utan omladdning kan den bärbara datorn arbeta upp till 10 timmar.
  5. Touch Bar för snabb interaktion med alla program, filer, videor och bilder på din Macbook.
  6. Fingeravtrycksläsaren som redan blivit bekant fungerar lika exakt.

Förutom att vara den kraftfullaste av Mac-datorerna är den också den tyngsta modellen bland alla "äpplen". Dess vikt är 1,83 kg. Men i samband med alla andra bärbara datorer på marknaden är denna vikt praktiskt taget ett rekord för sådan kraft.

Vilken Macbook att välja: tips för att välja

Modell
Skärmdiagonal Minne RAM/ROM (GB) CPU MacBook Air MacBook MacBook Pro 13 utan Touch Bar MacBook Pro 13 с Touch Bar MacBook Pro 15 с Touch Bar
13,3 tum 8-16/128-1536 Intel Core i5-i7; 2 kärnor; klockfrekvens 1,6-3,6 GHz
12" 8-16/256-512 Intel Core m3-i5-i7; 2 kärnor; klockfrekvens 1,2-3,6 GHz
13,3 tum 8-16/128-1024 Intel Core i5-i7; 2 kärnor; klockfrekvens 2,3-4,0 GHz
13,3 tum 8-16/256-2048 Intel Core i5-i7; 4 kärnor; klockfrekvens 2,4-4,7 GHz
15,4 tum 16-32/256-4096 Intel Core i7-i9; 6-8 kärnor; klockfrekvens 2,3-5,0 GHz

Hur väljer man en Macbook? Allt är väldigt enkelt. Som tidigare måste du utgå från de syften som enheten köps för och vara uppmärksam på:

  1. Enhetens mått. Om du ständigt behöver röra dig i staden med din MacBook, ofta åka på affärsresor, för att studera, bör du fundera på att köpa en lätt Air eller bara en MacBook. Deras prestanda räcker för att lösa kontorsuppgifter. 
  2. Skärm  . Naturligtvis är alternativ med en Retina-skärm positiva. Alla uppdaterade modeller använder IPS-matris. Men du kan köpa en mer budgetversion av Air med TN + film. MacBook har de minsta skärmstorlekarna (12&Prime, om du också behöver en enhet för att arbeta med grafik bör du notera Pro-enheter med 13- och 15-tumsskärmar.
  3. Minne  . Apple tillverkar enheter med SSD-enheter med olika kapacitet. Minst 128 spelningar på Air- och Pro-modeller utan pekplatta. Sådana alternativ är billigare än enheter med lagringsutrymme på 1, 2 eller till och med 4 TB. Om du planerar att lagra "tonn" av nödvändig information på din MacBook bör du inte spara på lagringskapaciteten.
  4. Chipset och grafikkort. Processorer från Intel gör multitasking med lätthet. Men om du behöver arbeta med 3D-grafik eller utföra andra komplexa uppgifter, är det bättre att välja toppmodern 15-tums Pro med ett diskret grafikkort.

Därför, innan du väljer en MacBook, måste du fråga dig själv: vad är köpet för? Att arbeta med kontorsapplikationer eller cool grafik, för studier eller underhållning? Räkna sedan ut din personliga budget och börja välja rätt enhet. Hur som helst, att köpa en Mac kommer att löna sig till 100 %, eftersom det finns allt för bekvämt, långt och produktivt arbete.