Úvod:

Kokosový olej, extrahovaný z masa kokosových ořechů, je po staletí základem mnoha kultur. Kromě kulinářského využití je kokosový olej oslavován pro své potenciální zdravotní přínosy. Pozornost si získal zejména pro své pozitivní účinky na mozek, srdce a klouby. Tento všestranný olej obsahuje jedinečnou kombinaci mastných kyselin a dalších sloučenin, které přispívají k jeho mnohostranným výhodám při podpoře celkové pohody.

Zdraví mozku:
Jednou z klíčových složek kokosového   klouby    oleje, která přispívá ke zdraví mozku, jsou triglyceridy se středním řetězcem (MCT). MCT se metabolizují jinak než jiné tuky, protože jsou rychle absorbovány játry a přeměněny na ketony – preferovaný zdroj energie pro mozek. Tento proces vedl ke zkoumání kokosového oleje jako potenciálního pomocníka při zvládání neurodegenerativních poruch, jako je Alzheimerova choroba.

Studie naznačují, že ketony vyrobené z MCT mohou poskytnout alternativní zdroj energie pro mozkové buňky, které jsou ohroženy při stavech, jako je Alzheimerova choroba. Kromě toho mohou protizánětlivé a antioxidační vlastnosti kokosového oleje přispět k celkové ochraně mozkových buněk a potenciálně snížit riziko kognitivního poklesu.

Funkce srdce:
Na rozdíl od mylné představy, že všechny nasycené tuky jsou škodlivé pro zdraví srdce, kokosový olej obsahuje unikátní složení mastných kyselin, které mohou mít pozitivní vliv na kardiovaskulární pohodu. Bylo prokázáno, že kyselina laurová, hlavní složka kokosového oleje, zvyšuje hladiny lipoproteinu s vysokou hustotou (HDL) neboli „dobrého“ cholesterolu, který hraje zásadní roli při udržování zdraví srdce tím, že transportuje cholesterol pryč z tepen.

Kromě toho může mít kokosový olej protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat záněty v kardiovaskulárním systému. Chronický zánět je faktorem přispívajícím k onemocnění srdce a začleněním kokosového oleje do stravy mohou jednotlivci toto riziko potenciálně zmírnit.

Společná podpora:
Protizánětlivé vlastnosti kokosového oleje přesahují kardiovaskulární systém, což z něj činí slibného spojence pro zdraví kloubů. Stavy, jako je artritida, charakterizovaná zánětem kloubů, mohou mít prospěch z pravidelné konzumace kokosového oleje. Olej obsahuje sloučeniny jako polyfenoly, které vykazují protizánětlivé a antioxidační účinky, potenciálně zmírňují bolesti a ztuhlost kloubů.